Vossen horen niet in de stad thuis, omdat ze onder meer baby's en katten kunnen zien als een prooi.

Dat zegt directeur Margje de Jong van de Dierenambulance Amsterdam. Gisteren liep er een vos door de binnenstad, voorbijgangers troffen het beest aan op een muurtje in de Marnixstraat. Twee weken geleden liep er nog een vos door de Jordaan.

"De stad heeft natuurlijk heel veel eten voor vossen, en daar zijn ze altijd naar op zoek. Waarschijnlijk zijn ze 's nachts terechtgekomen in de stad. Vermoedelijk vonden ze het in eerste instantie niet erg, maar toen het verkeer op gang kwam in de ochtendspits zijn ze zich toch gaan verstoppen. Dat is ook het moment dat ze echt in paniek raken", legt De Jong uit.

Kritiek

De reddingsactie van de dierenambulance leverde op social media veel kritiek op. Mensen vonden het zielig voor het dier. Volgens de dierenambulance is het dat juist niet, en hoort zo'n beest gewoon niet in de binnenstad. "Het zijn wilde dieren. Mensen onderschatten dat. Ze denken: hij ziet er uit als een hondje. Maar een vos ziet een baby of een kat als prooidier, die vangen ze en doden ze", waarschuwt De Jong.

Medewerkers van de dierenambulance zien ook dat vossen soms gevoerd worden en waarschuwen dat vooral niet te doen. De Jong: "Ze blijven altijd onvoorspelbaar. Ze kunnen allerlei ziektes met zich meedragen. Op een dag kunnen ze bijten en dan ben je heel zuur. Dus voeren, echt niet doen mensen. Een vos kan uitstekend zijn eigen eten bij elkaar scharrelen."

Bekijk video:

'Vossen zien baby's en katten als prooi'
'Vossen zien baby's en katten als prooi'