Hamza B., die twintig jaar vastzit in Marokko wegens de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, is hoogstwaarschijnlijk niet op de hoogte van het feit dat er nu een andere rechtszaak tegen hem dient.

B. wordt ook verdacht van een overval op een bank aan het Buikslotermeerplein. Die zaak diende vanochtend in de rechtbank aan de Parnassusweg. Zijn advocaat had aangegeven dat Hamza B. ook bij de zitting wilde zijn.

De officier van justitie gaf daarop aan dat er meerdere oproepen waren verstuurd naar zijn thuisadres in Amsterdam en naar de gevangenis in Marokko. Er was echter geen bevestiging gekomen dat de oproepen waren aangekomen. Ze betwijfelde ook of de oproepen zin zouden hebben. "Marokko levert geen onderdanen uit. Uit het verdrag blijkt ook dat een videoconferentie niet mogelijk is."

Justitie vroeg de advocaat of er onlangs nog contact was geweest tussen hem en zijn cliënt. De advocaat wilde daar 'geen mededelingen over doen'. "Hij heeft eerder aangegeven dat hij aanwezig wil zijn", zei hij later.

De rechtbank zegt dat het aannemelijk is dat Hamza B. niet zelf op de hoogte is, maar dat de Marokkaanse overheid dat wel is. Dat is voldoende. "Ook zijn er tegengestelde belangen. De maatschappij mag verwachten dat deze zaak snel behandeld wordt."