Artsen en hulpverleners die werken met vluchtelingen luiden de noodklok. Steeds meer uitgeprocedeerde asielzoekers die besmet zijn met HIV komen op straat te staan. Ze zijn overgeleverd aan de bed, bad en brood-opvang, maar daar zijn ze overdag niet welkom. Inhumaan, vinden betrokkenen.

Cor Ofman, die een groep begeleid bij het Wereldhuis in het Centrum, maakt zich grote zorgen. "Ik vind dat je het niet kunt maken door te zeggen: het jaar is om, dus nu zoek je het verder zelf maar uit."

Ook Margreet Kroessen van de Dokters van de Wereld is niet te spreken over de huidige situatie en vreest dat de asielzoekers in het illegale circuit terechtkomen. "Dat horen we meer dan eens. Dan worden er seksuele diensten aangeboden in ruil voor geld, en dat wordt vaak onbeschermd gedaan. Naast dat dat voor hun eigen gezondheid risicovol is, kan er ook besmettingsgevaar voor anderen optreden."

GGD
De 'zwakste' asielzoekers met HIV krijgen wel 24 uur per dag opvang. De GGD bepaalt wie hiervoor in aanmerking komen, maar in een reactie laat de gezondheidsdienst weten dat 'met alleen een HIV-besmetting men daar niet binnenkomt'. En dat zou wel zo moeten zijn, vindt Kroessen. "Het zou heel goed zijn als mensen met een HIV-infectie 24 uur per dag een stabiele omgeving hebben."

Ofman sluit zich daar bij aan. Ik wil niet begrijpen dat de enige redenering is: regels zijn regels, het houdt gewoon op, punt. Het wordt kouder, ik vind het onverantwoord om mensen aan hun lot over te laten."

Bekijk video:

'Zorg voor opvang asielzoekers met HIV'
'Zorg voor opvang asielzoekers met HIV'