De twee mannen die worden gezocht vanwege een overval op een 73-jarige man aan de Berberisstraat in Amsterdam-Noord, hebben tegen het slachtoffer gezegd dat zij in opdracht van een bekende geld kwamen halen.

Het slachtoffer is sinds een jaar weduwnaar, zo bleek dinsdagavond tijdens de uitzending van Opsporing Verzocht. Het stel had zestig jaar een relatie en waren daarvan 53 jaar getrouwd. De vrouw overleed door ziekte: "Ze is pas een jaar geleden overleden. Daar zit ik dus ook een beetje mee, want die mis ik erg. Dat is het enige wat ik erover kan zeggen", vertelde de man aangeslagen.

Overval

 

 

Ondanks regelmatig bezoek, voelt de man zich zo nu en dan eenzaam. Na meerdere verhuizingen woont hij nu al decennia in de Berberisstraat. Op de bewuste avond, dinsdag 26 april, wordt er rond 21.30 uur bij de man aangebeld. "Ik ga naar de deur en kijk eerst door het raampje om te zien wie er staat. Er staat een man en ik zeg: 'Wat wilt u?' Hij zegt: 'Ik wil wat vragen'. Dus ik doe op goed vertrouwen de deur open."

De overvaller stormde naar binnen. "Er kwam meteen eentje achter hem aan. Ze duwden met z'n tweeën tegen de deur en ik stond alleen, om ze tegen te houden. Ze duwden me naar de huiskamer toe en ik moest op de bank zitten", vertelt de man, die door de overvallers werd vastgebonden met tape. 

Bekende

 

De overvallers zeiden tegen de man dat ze uit Den Haag kwamen en in opdracht 'van een bekende' geld kwamen halen. De hele woning werd door de daders doorzocht en het slachtoffer werd gesommeerd mee te gaan naar de kelder. "Je weet niet wat hij doet. Het was een flinke man en ik was geboeid. Dus ik kon niks doen. Ze hebben me meegenomen, de kelder in."

Uiteindelijk laten de overvallers de man achter in de kelder en vertrekken. "Ik heb zeker anderhalf uur in de kelder gezeten. Ik hoorde dus niks. Toen ben ik op goed geluk, met twee stangen in m'n hand, naar buiten gesprongen en toen zat er niemand. Ik ben omgelopen, via de tuin, naar m'n buren, en die hebben de politie gebeld."

Signalement

De man die aanbelde, het vuurwapen had en al die tijd bij het slachtoffer op de bank is gebleven, was een man van rond de 35 jaar. Hij heeft een gezet postuur en is rond de 1.85 meter. Die avond droeg hij een zwart mutsje en verder donkere kleding. De man die het hele huis ondersteboven haalde wordt rond de 25 jaar geschat. Hij heeft een slanker postuur en is even lang als zijn handlanger. Hij droeg donkere kleding met een capuchon en had een zwarte sporttas bij zich.

In het huis zijn na  forensisch onderzoek verschillende goede DNA-sporen veiliggesteld, die op dit moment nog worden onderzocht. Dat komt omdat er mengsporen tussen zitten. Dan kost het meer tijd om te achterhalen van wie ze kunnen zijn, vertelt de politie.