Afgelopen september is de 'zeswekenregel' ingevoerd in Amsterdam. Dat betekent dat fietsen binnen de ring nog maar zes weken ongebruikt gestald mogen staan. Daarna worden ze weggehaald. In Oost werden vandaag de eerste fietsen verwijderd.

"Fietsen wordt in Amsterdam steeds populairder en dat is maar goed ook. Maar die fietsen worden wel overal gestald. Dus wat we nu doen is de niet gebruikte fietsen weghalen uit de rekken, en dat doen we met de zeswekenregel. Ons onderzoek heeft ook uitgewezen dat zo'n vijftien procent van de fietsen in Amsterdam eigenlijk nooit meer gebruikt worden, en die halen we nu weg", zegt Ivar Manuel van stadsdeel Oost.

Handhaver Rob van Dongen was vanmorgen bezig met het verwijderen van fietsen in Oost: "Wij doen de hele procedure, de zes weken procedure, het stickeren. Wij doen er alles aan om de eigenaar te benaderen, van 'hey, doe wat met je fiets, knap 'm op'. Als dat niet gebeurt, dan houden we ons aan de wettelijke regels en halen we de fiets gewoon weg."

Bewoners lijken blij met de regel: "Het is soms wel vol hier inderdaad, dat je een eindje moet lopen om een plekje te vinden. Dus wat dat betreft is het wel handig dat fietsen die niet gebruikt worden niet in de weg staan." Een ander: "Eén keer per zes weken doe ik wel eens iets met mijn fiets, en ik denk de meeste mensen wel. Ik denk ook dat de meeste mensen wel begrijpen dat het veel fijner is om wel plek te hebben hier."