Ooit werden ze gebruikt om rioolwater te zuiveren, maar deze drie enorme silo's op het Zeeburgereiland staan nu al weer geruime tijd leeg. Wat moet er mee gebeuren? De gemeente weet het niet en schrijft een prijsvraag uit.

Slopen is in ieder geval geen optie. "Ze zijn een belangrijk onderdeel van de wijk, alleen al door hun bijzondere verschijningsvorm", stelt de gemeente.  "Door de silo’s een nieuwe invulling te geven, kunnen ze een belangrijke rol gaan spelen in de levendigheid en het karakter van de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland."

Maar wát moet die nieuwe invulling worden? Daar is dus een prijsvraag voor uitgeschreven. Wel zijn er een paar voorwaarden waar aan voldaan moet worden. Zo moeten ondernemers een plan indienen wat "een creatieve mix van culturele, maatschappelijke, recreatieve, sportieve en/of educatieve functies" bevat. Commerciële functies zijn overigens ook toegestaan.

De prijsvraag wordt eind 2016, begin 2017 definitief uitgeschreven. Dan wordt ook duidelijk waar je precies terechtkunt met je idee voor één, twee of alledrie de silo's. Het is overigens niet voor het eerst dat de gemeente middels een prijsvraag een nieuwe bestemming zoekt voor de silo's. In 2008 werd het ook al eens geprobeerd.

Toen kwamen de initiatiefnemers voor een A.M.G. Schmidthuis met het beste idee op de proppen, maar deze ode aan de kinderboekenschrijfster kwam, door de economische crisis, nooit van de grond.