Het aantal mensen dat voor extreme overlast zorgt in de buurt waar ze wonen stijgt. Het gaat dan om psychisch verwarde mensen die zulke ernstige vervuiling, verwaarlozing of stankoverlast veroorzaken, dat de gemeente in moet grijpen.

Vorig jaar ging dat om zo'n 250 meldingen, dit jaar staat de teller al op 400. Henk Plenter werkte 43 jaar voor de afdeling Hygiënisch Woningtoezicht van de GGD. Hij zag honderden zwaar verwaarloosde huizen van binnen. Vaak gaat het om zogenoemde hoarders, mensen die extreem veel spullen verzamelen.

Stank, ongedierte en brandgevaar

"Ik ben wel eens vijfhonderd ratten tegengekomen in een woning op drie hoog. De buren werden he-le-maal gek", put Plenter uit zijn eigen ervaring. "Weggooien staat niet in het woordenboek van deze mensen. Is het aanrecht vol? Dan gaan ze verder op de vloer, dan het bed, de wc. Helemaal vol. En dit levert altijd stank, ongedierte en brandgevaar op."

Waarom is het zo lastig om hier tegen op te treden? Plenter heeft wel een idee. "De hulpverlening is er in de eerste plaats voor de cliënt. Dat snap ik wel. Maar de woningbouw moet er natuurlijk ook voor zorgen dat de buren een beetje knap kunnen leven."

Egbert de Vries, van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, erkent die verantwoordelijkheid. "Maar wij maken op onze beurt ook wel eens mee dat de GGD niet wíl ontruimen omdat het nog niet vuil genoeg is. Maar ik wil er hier geen jij-bak van maken. Dit toont gewoon aan dat de samenwerking in Amsterdam veel beter moet."

Rotterdams model

En dus wil de Federatie het Rotterdamse model naar de stad halen. Daar wordt veel meer ingezet op direct psychische hulp verlenen, in plaats van alleen maar te ontruimen. In september is hier een congres over geweest. Plenter was daar ook, maar heeft weinig vertrouwen in een goede afloop. "Praten, praten, praten. Dat doen ze al jaren..."

Maar volgens De Vries gaat er écht iets veranderen. "We zitten dit jaar met de GGD en de gemeente om tafel met verschillende zorgpartijen om werkelijk afspraken te maken. In die vorm hebben we dat nog nooit gedaan. Tot nu toe werd er altijd gebeld met de GGD en gingen we ontruimen. Klaar. Maar dat gaan we nu dus oppakken."

Bekijk video: