Trimbos waarschuwt voor xtc-pillen met zeer hoge dosis

Er zijn xtc-pillen aangetroffen met een hoge dosis van de stof PMMA. Zo hoog dat het dodelijk zou kunnen. Het gaat om roze pillen met aan beide zijden een superman-logo.

Dit bevestigt het Trimbos-instituut naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. Om hoeveel pillen het gaat is niet duidelijk. Volgens het Trimbos is er vrijdag meer duidelijk over de herkomst van de pillen, maar willen ze nu al waarschuwen. Dit in verband met het Amsterdam Dance Event (ADE). De pil is ontdekt op een testservice. Waar precies is niet bekend. Na het ontdekken van de pil is er een landelijke waarschuwing uitgegaan.

Red alert

PMMA kan leiden tot dodelijke oververhitting, hart- lever- en nierfalen. Het Trimbos-instituut geeft daarom een 'red alert' af. Gebruikers die in het bezit zijn van deze pillen worden opgeroepen om ze, eventueel anoniem, aan te bieden bij de testcentra van het Drugs Informatie en Monitoring System (DIMS).

Effecten

Het verschil tussen MDMA en PMMA is dat de effecten van PMMA veel later optreden, waardoor de gebruiker de illusie van hebben met een 'lage dosis' MDMA van doen te hebben en een hoeveelheid bijneemt. Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen, kunnen dan ineens ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur. 

Er komt een extra actie opgang. Zo worden er onder meer posters gedrukt en worden clubs waar ADE-feesten worden gehouden gebeld, zo meldt woordvoerster Floor van Bakkum van Jellinek. De pil lijkt op de superman-pil die in 2004 opdook. "Hij heeft dezelfde hoeveelheid PMMA en hij ziet er ook hetzelfde uit. Dus het lijkt op dezelfde batch, maar dat weten we niet zeker", zegt van Bakkum.

Bekijk video:

Tip de redactie