Burgemeester in gesprek met coffeeshops na beschietingen

Burgemeester Van der Laan gaat binnenkort in gesprek met de advocaten van coffeeshops die de afgelopen maanden zijn beschoten.

Dat gesprek, op verzoek van de getroffen uitbaters, volgt op zes schietincidenten de afgelopen maanden. De beschoten panden werden meestal de volgende dag dichtgetimmerd. En dat is veel uitbaters nog steeds een doorn in het oog. 

Woensdag werd coffeeshop Blue Lagoon aan de Overtoom beschoten, en nog diezelfde middag dichtgetimmerd. De beschieting was de zoveelste in een reeks. Eind september werd coffeeshop Green Place aan de Klovenierburgwal onder vuur genomen.

Daarnaast zijn de afgelopen tijd ook coffeeshop Roxy, The Power, De Kroon en DNA getroffen door kogels. Alle beschoten coffeeshops werden op last van de burgemeester gesloten. Beschoten betekent dus vrijwel altijd: planken voor de ramen. Want, zo redeneert de burgemeester, als er een gevaar is voor omwonenden of de omgeving, dan moet de tent dicht.  

Afgeperst

De Telegraaf meldde vandaag dat de coffeeshops mogelijk worden afgeperst. In het artikel zegt een politiewoordvoerder dat het niet erg waarschijnlijk is dat het gaat om losstaande incidenten.

"Er kan sprake zijn van afpersing van de eigenaren, maar ook een doelbewuste poging om de concurrentie uit te schakelen. Het zijn de twee belangrijkste scenario's waar we rekening mee houden', zo stond er te lezen. Maar daar komt de politie vandaag op terug. 

"De politie Amsterdam stelt dat de Telegraaf hier mogelijk een voorbarige en een voor het moment te sterke conclusie heeft geplaatst. Met dit bericht willen wij benadrukken dat in de onderzoeken alle opties met betrekking tot motieven en oorzaken open staan", aldus een verklaring. 

Gesprek

Ondertussen leven er veel vragen bij de uitbaters van de beschoten coffeeshops. Eén van hen zegt donderdag via zijn advocaat dat hij zich dubbel gestraft voelt, omdat hij nu dagelijks inkomsten misloopt vanwege de planken voor zijn ramen. 

Hij en andere beschoten coffeeshophouders ontkennen ten stelligste dat er sprake is van afpersing. Ze zeggen geen idee te hebben in welke richting ze het moeten zoeken. Binnenkort gaan drie advocaten namens vijf beschoten coffeeshops met de burgemeester in gesprek. Wanneer dat gesprek zal plaatsvinden, is nog niet bekend.

Tip de redactie