Politie op bezoek bij overlastgevende jongeren Banne

Eind september en begin oktober heeft de politie bij zo'n twintig overlastgevende jongeren in de Banne in Amsterdam Noord huisbezoeken gedaan. Zo wordt geprobeerd de overlast rond het verzorgingshuis Eduard Douwes Dekker terug te dringen.

En met resultaat. De afgelopen weken is er geen overlast meer rond het verzorgingshuis. Dit schrijft de burgemeester in een brief aan de commissie Algemene Zaken. Dat beeld wordt bevestigd door straatcoaches, de Taskforce Veiligheid en het Dashboard Toezicht & Handhaving.

Het afnemen van de overlast komt volgens de burgemeester niet alleen door de huisbezoeken, maar ook door bijvoorbeeld het samenscholingsverbod. Een groep jongeren is een keer gewaarschuwd, handhaving was niet nodig. Ook zijn er twee gebiedsverboden uitgedeeld aan twee jongens. Een van hen werd al in maart een keer aangehouden. 

Cameratoezicht

Ondanks de afname van overlast komt er toch cameratoezicht rond het verzorgingshuis. Volgens de burgemeester "valt niet uit te sluiten dat de overlast elders in de buurt weer opduikt". De bewoners krijgen nog een brief als de camera's geplaatst zijn. 

De Bannegroep, zoals de burgemeester de overlastgevers noemt, is iets kleiner geworden. Voor de zomer bestond de groep uit 46 jongeren, na de zomer zijn dit er 43. Van de groep komen er negen voor in ofwel de Top 600 of de Top 400. 

In juni pakte een bewoner zijn spullen en verhuisde na overlast, scheldpartijen en zelfs brandstichting. De burgemeester heeft begin deze maand gesproken met die man.

Tip de redactie