Razendsnel op de fiets naar Zaandam en weer terug

De gemeente Amsterdam is bijna klaar met de aanleg van een snelfietsroute tussen Amsterdam en Zaandam. De nieuwe aansluiting langs de Oostzanerdijk is eind december af. Nu gaat de snelste fietsroute naar Zaandam nog langs de Verlengde Stellingweg.

De fietsroute is een aansluiting tussen de NDSM-pont in Noord en station Zaandam. Het plan ontstond al in 2010. De route scheelt een kilometer met de oude route en daarmee winnen fietsers maar liefst drie minuten. 

Het pad is een vrijliggend fietspad van vier meter breed en gaten, hobbels en heuveltjes zijn letterlijk met de grond gelijk gemaakt. Je kan dus lekker doortrappen. En je ontwijkt de files onderweg naar werk of naar huis.

1,3 miljoen

"Het doel is om automobilisten die ook naar hun werk kunnen fietsen, te stimuleren om die fiets ook te pakken. Wie kent de voordelen niet? Minder files, minder luchtvervuiling", zegt Martijn Sargentini, programmamanager fiets van Stadsregio Amsterdam. "Maar die routes moeten dan wél aantrekkelijk, comfortabel en snel zijn. Je moet daar wíllen fietsen. En dat was bij het traject Amsterdam Zaandam, via de Coentunnel, niet helemaal het geval."

De fietsroute is deels bekostigd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De legde 1,3 miljoen euro in. De Stadsregio Amsterdam, de gemeente Amsterdam en de gemeente Zaanstad legden samen hetzelfde bedrag bij elkaar.

Tip de redactie