Sekswerkers geschokt door bericht van Amsterdamse politie

Sekswerkers in Nederland hebben volgens de belangenorganisatie Proud geschokt gereageerd op een bericht van de politie Amsterdam op Facebook. De belangenorganisatie heeft een klacht ingediend.

"Hoe stellig sommige slachtoffers ook volhouden dat ze uit vrije wil seks voor geld hebben, de collega’s van team Mensenhandel weten wel beter. Armoede, misbruik, loverboys: er is altijd een achterliggende aanleiding te vinden. Echt 'vrijwillig' is het nooit", zegt teamleider Jan. "Er is geen meisje van twaalf jaar dat als je vraagt wat ze later wil worden, zegt: ik word prostituee", valt te lezen op de Facebook van de politie.

Volgens Proud is de tekst beledigend voor sekswerkers. "De politie doet hiermee ook een politieke uitspraak die direct het Nederlandse beleid ondermijnt, dat immers onderscheid maakt tussen vrijwillige en gedwongen situaties; sekswerk en mensenhandel", schrijft de belangenorganisatie.

De uitspraken van de politie hebben direct invloed op het leven van sekswerkers, stelt Proud op basis van onderzoek. Het zou het sekswerkerstigma versterken en resulteren in meer geweld en discriminatie tegen sekswerkers. Proud verwacht binnen tien weken een reactie van de politie op de klacht.

Tip de redactie