AMC ontvangt eerste patiënten op hypermoderne spoedeisende hulp

30 miljoen moest er voor uitgetrokken worden en de bouw duurde tweeëneenhalf jaar, maar nu heeft het AMC wel een van de modernste spoedeisende hulpafdelingen van Nederland. Sinds dinsdag kunnen patiënten er terecht.

Voor vele van hen zal het een aparte gewaarwording zijn, want de steriele wachtruimtes en witte kamers zijn er niet meer. "De nieuwe wachtruimte lijkt eigenlijk meer op de lobby van een hotel", vertelt voorlichter Loes Magnin van het AMC. "Er is bij de inrichting heel veel aandacht geweest voor de invloed die het heeft op het gemoed."

In de ruimte hangt veel kunst en er zijn zogenaamde daglichtplafonds geïnstalleerd, waardoor er veel natuurlijk licht binnenkomt.

"Mensen komen meestal binnen met een boel stress, ze hebben pijn en zijn angstig, dus met de inrichting willen we zoveel mogelijk afleiding en rust bieden", zegt Magnin.

Schermen

In de nieuwe spoedeisende hulp is ook een einde gemaakt aan een grote irritatie bij patiënten. "Mensen moeten nog steeds wachten, maar ze worden nu via schermen verteld hoe lang het gaat duren en bijvoorbeeld ook wie de behandelend artsen zijn." Op die manier wil het AMC patiënten van meer informatie voorzien.

Ook op medisch gebied is de spoedeisende hulp heel modern. Zo staan er twee CT-scanners, waarvan er één op een rails bevestigd is. "Op die manier kunnen patiënten in verschillende behandelkamers direct na elkaar bekeken worden." Naast de CT-scans komt er ook een MRI-scan te staan. "Zo besparen we patiënten een lange rit in een ziekenhuisbed en kunnen ze sneller geholpen worden."

Werkdruk

In totaal kunnen er 45.000 mensen per jaar behandeld worden op de spoedeisende hulp, 15.000 meer dan op de oude afdeling. Maar dat heeft ook te maken met personeel, zegt Magnin.

Veel eerste hulpafdelingen, waaronder die van het AMC, kampen met een gebrek aan voldoende gespecialiseerd personeel. De werkdruk bij de huidige artsen en verpleegkundigen ligt daarom heel hoog. Het is dus nog maar de vraag of de nieuwe afdeling daadwerkelijk 45.000 patienten per jaar zal behandelen.

Tip de redactie