Winkeliers Kalverstraat willen van 'doelloos rondlopende' bezoekers af

Het is ontzettend druk in de Kalverstraat, maar meer dan de helft van de mensen komt niet om te winkelen. Ondernemers willen dat er maatregelen worden genomen.

Twee weken geleden waarschuwde de politie nog voor extreme drukte. In de binnenstad komen zoveel toeristen, dat dat tot gevaarlijke situaties kan leiden. De Kalverstraat is zelfs twee keer afgesloten geweest.

De ondernemers van de Kalverstraat willen dat er wat gaat gebeuren, zij zien als grootste probleem de bezoekers die de straat als doorgaande route gebruiken.

"Wij zien toeristen een beetje doelloos rondlopen. We willen, samen met de gemeente, die groep omleiden zodat de straat weer een beetje lucht krijgt voor de bezoekers die wel willen shoppen", zegt winkelstraatmanager Pauline Buurma.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 37 procent van de bezoekers de Kalverstraat bezoekt met de intentie te gaan winkelen. De winkeliersvereniging denkt daarom na over maatregelen om deze groep om te leiden.

"Ze zijn natuurlijk welkom, als ze iets kopen. Daar willen we ze bij helpen. Dan zou de gemeente via apps of routes kunnen aangeven waar ze heen moeten. Dan moet je denken aan bordjes of een poort die duidelijk maakt dat je hier kan shoppen", aldus Buurma.

De ondernemers gaan binnenkort in gesprek met de gemeente over mogelijke maatregelen.

Bekijk video:

Tip de redactie