Ombouw kantoren levert stad al 1600 woningen op

Dankzij het ombouwen van kantoren heeft de stad er binnenkort 1600 woningen bij. In totaal is de kantoorleegstand met 250.000 vierkante meter afgenomen.

Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Kantoren worden niet alleen naar woningen getransformeerd, er worden ook scholen, broedplaatsen en nieuwe kantoren met flexplekken gerealiseerd.

"Transformeren is een mogelijkheid om een gebied in te richten naar de wensen van vandaag. Bovendien zijn leegstaande ruimtes een doorn in het oog. De ruimte in Amsterdam is schaars en de behoefte aan betaalbare woningen groeit. Al die ongebruikte plekken in onze stad zijn een prachtige kans om meer mensen te voorzien van een dak boven het hoofd", zegt wethouder Ivens (Wonen) over het project.

De transformatie is nog niet klaar in de stad. Er komen nog 4000 woningen bij, waardoor er 300 kantoorgebouwen verdwijnen. Tien procent hiervan is bestemd voor statushouders. De gemeente verwacht dat de kantoorleegstand in de stad in 2018 twaalf procent is. Dat is ten opzichte van 2015 een daling van een derde.

Tip de redactie