'Soms veiliger om je niet aan verkeersregels te houden'

Op sommige plekken in de stad worden zebrapaden weggehaald omwille van de verkeersveiligheid. Daar gaan fietsers voor op voetgangers, gaf gemeenteraadslid Jan-Bert Vroege (D66) donderdagavond toe in ons discussieprogramma De Stelling van Amsterdam.

Het is soms zó druk met fietsers dan het gevaarlijk zou zijn als die allemaal in de remmen moeten voor een overstekende voetganger, aldus Vroege.

"Daarom halen we op die plekken zebrapaden weg, dat is bijvoorbeeld al gebeurd op de Prins Hendrikkade". Volgens Vroege is dat ook veiliger voor wandelaars, omdat ook die daardoor beter op de situatie moeten letten.

Politietoezicht

Vroege voelt niets voor extra politietoezicht bij de zebrapaden. "Voorheen kregen agenten commentaar dat ze maar boeven moesten vangen. Nu de prioriteiten zijn verschoven en ze meer boeven aan het vangen zijn, klinkt plots de roep om extra handhaving."

"De regels zijn niet het doel, de verkeersveiligheid is het doel. Als Amsterdamse fietsers de regels overtreden doen ze dat op zo'n manier dat andere weggebruikers daar geen last van hebben."

Vroege ziet er ook geen bezwaar in dat de meeste fietsers veel verkeersregels aan hun laars lappen. Sterker nog, zegt hij, "soms is het zelfs veiliger om je niet aan de regels te houden, maar om even iets af te snijden of door het rode licht te fietsen. Zo kunnen verkeersonveilige situaties voorkomen worden, maar wees je bewust van de omgeving en let goed op".

Tip de redactie