Foto-expositie over Amsterdam van honderd jaar geleden

De fotografie maakte honderd jaar geleden flinke stappen. Daardoor is de ontwikkeling van Amsterdam in die tijd goed gedocumenteerd. Een selectie van deze historische foto's is nu te zien in het Stadsarchief.

Een stad in verval en met veel armoede, zo zag Amsterdam er ruim honderd jaar geleden uit. Maar in die tijd groeide ook de industrie en werden beeldbepalende gebouwen neergezet, zoals het Centraal Station en de Beurs van Berlage.

Met de camera's op je mobiele telefoon, filmende drones en uitschuifbare selfiesticks wordt Amsterdam dagelijks duizenden keren vastgelegd. De ontwikkeling van de stad wordt op elk moment van de dag gedocumenteerd. En dat is ruim honderd jaar geleden begonnen.

Anneke van Veen, conservator van het Stadsarchief, over die tijd: "Amsterdam werd een moderne stad, een dynamische stad, dankzij de enorme economische opleving die toen plaatsvond. Tegelijkertijd veranderde er ontzettend veel in de fotografie. Mensen kregen meer geld en meer vrije tijd, althans een deel van de Amsterdammers. Die vonden het heel aantrekkelijk en spannend om er op uit te trekken met een camera, en dat geeft een heel gevarieerd beeld van die stad van honderd jaar geleden."

Donker randje

Steeds meer Amsterdammers kochten een camera. "Het ging goed met Amsterdam. Er was een economische opleving, maar dat gold natuurlijk niet voor iedereen. Het had ook een keerzijde, een donker randje. Een groot deel van de Amsterdammers leefde toch in armoede. Het bijzondere van de fotografie is dat we daar nu ook beeld van hebben", aldus Van veen.

De tentoonstelling is tot en met 5 februari te zien in het Stadsarchief.

Bekijk de video hier:

Tip de redactie