Gemeente presenteert experimenten die moeten gaan helpen tegen overlast

De gemeente heeft een nieuwe reeks experimenten bekendgemaakt die moeten gaan helpen in de strijd tegen drukte en overlast in Amsterdam.

De experimenten, vijftien stuks, komen bovenop al eerder bedachte noviteiten en maatregelen die bezoekers beter over Amsterdam moeten spreiden en overlast van toeristen tegen moeten gaan. Onder de al bekende maatregelen vallen bijvoorbeeld het strengere evenementenbeleid, het bierfietsverbod en de hardere aanpak van illegale verhuur.

Foodstraat

Maar bovenop deze maatregelen wordt dus ook volop geëxperimenteerd en onder deze maatregelen zitten een aantal opvallende ideeën. Zo moet de Javastraat in Oost bekendheid gaan verwerven als 'foodstraat'. "Met het branden van de Javastraat als Foodstraat Amsterdam wordt dit onder een breder publiek onder de aandacht gebracht", schrijft de gemeente. 

Ook worden er diverse digitale plannen gepresenteerd. Zo moet er een digitaal platform komen waarop museumbezoekers kunnen zien hoe lang ze in de rij moeten staan. Amsterdam Marketing werkt aan een site die 'een podium moet bieden' aan diverse GPS-themaroutes die bezoekers naar andere, wat minder bekende, stadsdelen moet lokken. 

De Wallen

Er is ook aandacht voor klassieke overlastgebieden. Zo wil stadsdeel Centrum gaan experimenteren op het Oudekerksplein, midden op de Wallen. Het stadsdeel wil geluidsoverlast tegen gaan door onder meer 'het gebruik van projecties en licht (in sterkte en kleur), gebruik van rustgevende muziek, afspraken met ondernemers en informatie vooraf aan bezoekers waarin wordt aangegeven dat het een woonbuurt is met gemengde functies.'

Een overzicht van álle maatregelen en experimenten is hier te lezen.

Tip de redactie