'Zaak ontvoerde Insiya niet op tijd serieus genomen door politie'

Volgens Peter Plasman, de advocaat van de moeder van de ontvoerde tweejarige Insiya Hemani, hebben politie en justitie de zaak niet op tijd serieus genomen.

Dat vertelde de Plasman woensdagavond bij Pauw, waar hij samen met de moeder Nadia Rashid te gast was.

"Als je kijkt naar de ontvoerin,g dan zie je een uitermate professionele actie. In het voortraject werd dit geduid als stalking. Maar het zijn pure voorbereidingshandelingen voor een ontvoering geweest, de zaak is niet serieus genomen. Ze kunnen dat nu compenseren met goede inzet op de opsporing", zei de advocaat. 

Lief en zorgzaam

Nadia Rashid was getrouwd met de 37-jarige Shehzad Hemani. Samen kregen zij een dochter, Insiya Hemani. "In het begin van onze relatie was hij heel erg lief en zorgzaam. Gedroeg zich als de perfect gentleman. Na het huwelijk, direct op de eerste dag, sloeg hij om. Hij werd heel streng. Ik mocht geen vrienden hebben en kon nergens naartoe", beschreef Nadia de relatie met haar ex-man.

Shehzad gedroeg zich volgens Nadia als een narcist. "Een semi-god, hij dacht boven de wet te staan. Hij kon het niet hebben toen ik aankondigde bij hem weg te willen gaan. Dat komt door zijn culturele achtergrond. Hij werd verbaal agressief en later ook fysiek. Na de scheiding was zijn boodschap: ik ga je kapotmaken tot het moment dat je zelfmoord wil plegen."

Dood bedreigd

Nadia werd meermaals met de dood bedreigd. "Hij procedeerde me plat en dreigde om onze dochter van me af te pakken. De druppel was toen hij, terwijl Insiya op zijn schoot schat, vertelde dat hij zijn Russische vrienden op me af zou sturen. 'Nu maak ik je af', zei hij. Toen rende ik naar het politiebureau, die trouwens honderd meter verderop was."

Volgens Nadia heeft Shehzad in januari van dit jaar ook al geprobeerd Insiya te ontvoeren. "Ik werd achtervolgd en kreeg berichtjes over waar ik was. Onder mijn auto zijn zes GPS-trackers gevonden."

Ontvoering

Over de dag van de ontvoering, 29 september, vertelde Nadia: "Ik vertrok om 7.55 uur van huis. Om 8.12 uur kreeg ik een telefoontje. Ik hoorde heel veel geschreeuw. Mijn moeder was flauwgevallen, ze voelde zich al sinds vorig jaar niet goed door de situatie. Toen hoorde ik dat mannen Insiya hadden meegenomen. Ik heb toen direct 112 gebeld. Toen ik aankwam bij de woning zag ik alleen maar politie en een plas bloed."

Nadia zei geen idee te hebben waar haar dochter nu is. "Ik hoop dat ze nog in Nederland is en dat hij niet ver is gekomen. Ik hoop ook dat hij het inziet, maar dat vermogen heeft hij niet. Hij kan niet voor haar zorgen." Plasman vulde haar aan: "De vader heeft zich nooit bekommerd om Insiya. De actie is enkel gericht tegen mijn cliënt."

Tip de redactie