'Gemeente Amsterdam wringt flexwerkers uit'

Ondanks eerdere toezeggingen neemt de gemeente Amsterdam nog steeds nauwelijks flexwerkers in vaste dienst. Ook niet als ze al jaren structureel werken bij de gemeente. Dat staat in een zwartboek van FNV Overheid en de flexwerkgroep (gemeentepersoneel).

Volgens de gemeente werken van de 13.500 gemeenteambtenaren er 3000 op flexcontracten, staat in het pamflet. Met een percentage flexwerkers van 22 is de gemeente Amsterdam kampioen flexwerk, stelt de FNV. Bij alle gemeenten gaat het namelijk gemiddeld om 15 procent.

Het gaat in veel gevallen om structureel werk, dat in vaste dienst uitgevoerd kan worden. "De meeste mensen willen ook het liefst een echte baan", zegt Roland Siebe, woordvoerder van de flexwerkgroep. Acties vorig jaar en dit jaar bij het Amsterdamse stadhuis hebben weinig uitgehaald en daarom is woensdag het zwartboek verschenen.

De gemeente laat weten er al mee aan de slag te zijn. Ook is er contact over met de FNV en volgt er een dezer dagen weer een gesprek. "We zijn aan het uitzoeken wat voor contracten die 3000 precies zijn, want het zijn allemaal verschillende soorten. Inmiddels zijn ook al 250 flexwerkers in vaste dienst genomen", zegt een woordvoerder.

Tip de redactie