Oud-profvoetballer Arnold Stam wil homoseksualiteit bespreekbaar maken

Wat zou het mooi zijn als er ooit een veelvuldig scorende spits uit de kast komt en zegt dat hij op mannen valt. Dan is het afgelopen en wordt het als normaal beschouwd, zegt Arnold Stam. Zelf beleefde hij een kortstondige carrière als profvoetballer maar worstelde hij al die tijd flink met zijn homoseksualiteit.

Arnold durfde tijdens zijn carrière niet uit de kast te komen. "Het besef kwam langzaam. Maar je bent dan die nicht die te lang blijft liggen, die nergens tegen kan en minder is dan een ander. Dat werd zo heftig dat ik ermee in de knoop kwam." Als jonge jongen wilde Arnold niets liever dan profvoetballer worden, alles stond in het teken van het doel. Via de jeugdopleiding van Ajax brak hij op zijn achttiende door bij het eerste van FC Volendam. 

Om iedere verdenking uit te sluiten, ging Arnold zich naar eigen zeggen overdreven macho gedragen. Maar op zijn 26e, en inmiddels amateurvoetballer, gaf hij het op en beleefde hij zijn coming out. Nu probeert hij als voorzitter van de John Blankenstijn Stichting het onderwerp bij sportverenigingen bespreekbaar te maken. 

Supporters

"Dat het als normaal wordt beschouwd. Dat ik niet meer bij een club kom en mensen zeggen: 'Wij hebben hier geen homo. Hier speelt dat niet.'" Ook in het hedendaagse profvoetbal zijn er homo's, Smit zegt zelf er een paar te kennen. Maar ook zij houden zich stil.

"Ze zijn voor verschillende dingen bang. Het douchen, het geloof en je levensindeling. Maar ook supporters, het bestuur, staat de club nog achter mij? Accepteert mijn familie mij? Allemaal dingen waarmee ze worstelen. Als er nou een veelvuldig scorende spits is die uit de kast komt. Dan is het afgelopen. Dan omarmt iedereen het."

Bekijk video:

Tip de redactie