Proef met touringcars in de Museumplein-parkeergarage krijgt een vervolg

De proef om touringcarchauffeurs zover te krijgen dat ze in de Museumplein-parkeergarage gaan staan, krijgt volgend jaar waarschijnlijk een vervolg.

De parkeergarage speciaal voor touringcars bleef de afgelopen jaren opvallend leeg. In plaats daarvan werden toeristen vaak aan de straatkant snel de bus uitgejaagd, met allerlei gevaarlijke situaties tot gevolg.

Afgelopen maand vond er een pilot plaats met stewards, lagere parkeertarieven en informatie-flyers. Van de 1781 touringscars maakten 890 gebruik van de garage. Initiatiefnemer van het steward-project Guido Frankfurther noemt de proef, ondanks dat de helft er dus geen gebruik van maakte, toch een succes. "Het is niet zo dat alle bussen die hier op de Paulus Potterstraat komen, allemaal de bestemming Museumplein hebben. Wij vinden het heel goed dat bijna 900 bussen in die vijf weken de moeite hebben genomen om in die garage te halteren."

Succesvol

De proef werd betaald door een aantal grote musea en stadsdeel Zuid, dat door wil met de stewards. "Het is een pilot, het is nu geëvalueerd, en het blijkt ontzettend succesvol te zijn. Dus daar moeten we mee doorgaan wat mij betreft," aldus bestuurder van Zuid Paul Slettenhaar.

Als het aan Frankfurther ligt, dan wordt het project flink uitgebreid: "Eigenlijk vanaf opening van de Keukenhof, en dan het hele toeristenseizoen, en dan ook de Stadhouderskade met de Heineken Experience meenemen. Maar dan zal er wel een structurele finaciering moeten komen. Daar is gelukkig de gemeente nu heel hard op aan studeren."

Bekijk video:

Tip de redactie