'Hadji was een instituut in de Staatsliedenbuurt'

Vrienden en collega's van de verdronken Hadj Zidour reageren vol verdriet en ongeloof op zijn overlijden. "Het bijna niet voor te stellen dat de Staatsliedenbuurt zonder Hadji verder moet."

Hadj Zidour werd werd sinds maandagnacht vermist. Om 02:00 uur 's nachts werd hij voor het laatst gezien. Zondag werd zijn lichaam gevonden in de Lijnbaansgracht. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval. Hadj, door zijn vrienden ook wel Hadji genoemd, was een bekend gezicht in de Amsterdamse uitgaanswereld. Hij werkte als barman in Pacific Parc in het Westerpark, en had daar zelfs zijn eigen Hadji-bar. 

"Het nieuws is hier ingeslagen als een bom", aldus Rua Pitt, die met Hadj samenwerkte bij Pacific Parc. "Stiekem wisten we natuurlijk al in ons achterhoofd, sinds maandagnacht, dat toen we hem niet meer hadden gezien, dat er eigenlijk maar één logisch antwoord was, dat hij toch ergens in het water zou moeten liggen. Maar totdat er geen duidelijkheid was, wilden we het niet geloven. Maar gelukkig zijn we hier met veel mensen die veel om Hadji geven. We zullen er altijd voor elkaar zijn." In de Pacific is een soort altaartje  ingericht. "Elke dag groeit het ook. Er komen steeds meer bloemen bij.  Het blijft iets voor altijd. Zolang de Pacific er is, zal er een Hadji-plekje blijven. De Hadji-bar." 

Instituut

Volgens een goede vriend, Mister Banks, had Hadj een bewogen geschiedenis. 'Hadji kwam uit Algerije. Hij is helemaal vanuit Spanje naar Nederland gelopen. Hij deed er drie jaar over. Toen hij in Nederland aankwam, heeft hij zichzelf hier 'geplant'. Hij werd een instituut in de buurt. Omdat iedereen hem hier kent. Zelfs aardige mensen hebben vijanden. Maar Hadji niet.'

Dirk Blij werkte jarenlang samen met hem in café Tramlijn Begeerte aan het Van Limburg Stirumplein. Volgens hem bracht Hadji altijd vrolijkheid. "Hadji was echt een kleurrijk figuur, gezellige, bourgondische man. Altijd in voor een gebbetje. Altijd een knuffel als je hem tegenkwam. Altijd een grapje. Hier in tramlijn Begeerte was hij één van de populaire medewerkers. Wat ik zo tragisch vindt is dat hij daar helemaal in zijn eentje moet zijn geweest, terwijl zoveel mensen hem kennen. Het bijna niet voor te stellen dat de Staatsliedenbuurt zonder Hadji verder moet."

Rockster-icoon

Rua Pitt: "Van glazen halen in de nacht tot terrassen opruimen en flesjes bijvullen: hij heeft me geleerd hoe je de horeca 'overleefd'. Maar vooral ook genieten terwijl je het doet. Zoals: voor je het terras opruimt moet je eerst even een blikje bier halen. Met de grootste glimlach die je kunt bedenken deed hij zijn werk. Hadji was een soort rockster-icoon. Iemand die totaal anders denkt dan de rest."

Bekijk video:

Tip de redactie