Meneer Walters banjerde strak in het pak door alle natuur in Amsterdam. Zijn naam is bij velen onbekend, maar hij heeft dagboeken vol aantekeningen nagelaten over de natuur in de stad. Stadsecoloog Martin Melchers heeft daar nu, om hem te eren, een boek van gemaakt.

"Waren er maar meer van dat soort mensen. Natuurstudies zoals hij in Amsterdam heeft gedaan, dat is nog nooit gebeurd", zegt Melchers over meneer Walters. De stadsecoloog staat bekend als de expert op het gebied van natuur in de stad.  Maar zonder meneer Walters was hij misschien helemaal niet zo ver gekomen.

Zandvlakte Sloterdijk 

Walters en Melchers leerden elkaar tientallen jaren geleden kennen, toen station Sloterdijk nog een zandvlakte was. "Dat was samen met de Sloterplas zijn laboratorium. Het unieke van dit gebied was dat er eerst helemaal geen wegen doorheen liepen. Ik weet nog heel goed toen de eerste weg werd aangelegd. Dat was een slachthuis. Dode hazen, vogels. Dieren waren jarenlang gewend dat hier alleen natuur was", vertelt Melchers. 

Enige liefde

Walters had eigenlijk een baan in de papierindustrie. Natuur was zijn grote en enige liefde, zegt Melchers: "Hij is één keer verliefd geweest. Hij zei: 'Het ergste wat er met me gebeurde. Er was een mooie dag in het voorjaar en overal kwamen eieren uit. Maar ik moest op theevisite bij haar ouders.' Toen dacht hij één keer maar nooit meer. Ik wilde nog wel eens, net zoals een aantal vrienden van me, een vrouw meenemen het veld in. Walters nam me dan wel eens apart en vertelde: 'Martin neem geen vrouwen mee. Dat zijn de vijanden van de wetenschap.'"

Eren

Melchers wil Walters vooral eren met het boek: "De manier waarop ik vaak met de natuur in het nieuws ben en complimenten krijg. Mijn kont zit vol met veren. De kont van hem daar is nog nooit een veer ingegaan. Ik vind dat ik het nu heb rechtgezet met hem." Het boek 'Meneer Walters' verschijnt eind oktober.

Stadsecoloog schrijft boek over meneer Walters
Stadsecoloog schrijft boek over meneer Walters