Drie pogingen tot overval en een schietpartij met fatale afloop en dat allemaal binnen twee weken tijd. Ondernemers op de Jan Evertsenstraat in Amsterdam zien het allemaal met lede ogen aan.

"Extra alertheid is geboden, maar ik heb nog niet het gevoel: 'O jee, het gaat helemaal mis'", zegt Jeroen Jonkers van buurtvereniging 'Ik geef om de Jan Eef'.

Jonkers heeft veel contact met winkeliers in de straat en refereert meteen aan 2010 toen juwelier Fred Hund werd doodgeschoten bij een overval. "Dat jaar was heel heftig. Nu is het echt anders. Maar alles bij elkaar opgeteld word je wel ongelukkig", zegt Jonkers. In mei dit jaar werd ook al een belwinkel in de straat leeggeroofd na een ramkraak.

Camera's

De ondernemers staan via de buurtvereniging in nauw contact met het stadsdeel en de wijkagent. Twee jaar geleden zouden er in de straat camera's opgehangen worden. Maar het stadsdeel besloot op het laatste moment dat camera's toch te ingrijpend waren.

Volgens Jonkers wordt er door ondernemers verschillend over cameratoezicht gedacht. "De hele Jan Eef volhangen is geen optie. Maar echt een goede camera op toegangswegen, zoals het Mercatorplein daar is iedereen wel voor". Bovendien zou het ook een wens van de politie zijn, vertelt hij. "Op de toegangswegen hebben die jongens hun bivakmuts nog niet op, dus dan heb je ze zo te pakken."

Speciaal intranet

Ondanks het feit dat winkeliers nog geen extra maatregelen willen, hebben zij qua veiligheid zeker niet stilgezeten. Zo'n acht maanden geleden is er een speciaal intranet voor ondernemers in de Jan Evertsenstraat in gebruik genomen. "Ondernemers kunnen elkaar waarschuwen als iemand zo probeert op te lichten, of als er iets niet pluis is. Ze kunnen zelfs foto's van verdachte mensen met elkaar delen", zegt Jonkers.

Iedere twee weken hebben de winkeliers een overleg met het stadsdeel en ieder kwartaal ook met de politie. Jonkers verwacht dat hij deze maand met de buurtregisseur en het stadsdeel in gesprek gaat over de veiligheidssituatie in de straat. Mocht het aantal overvallen echt weer gaan toenemen, dan moet er volgens Jonkers nagedacht worden over extra maatregelen.