Naast de autobiografie van Johan Cruijff kwam er de afgelopen week nog een Ajax-boek uit. In '101 dingen die je weten moet over Ajax' maakt schrijver en Ajax-fan Menno Pot een profielschets van de club.

"Ik heb echt geprobeerd om het boek te schrijven wat ik zelf als jongetje van een jaar of elf had willen lezen", zegt Pot. "Alleen het probleem was: in mijn tijd was het er niet."

Bobby Haarms

In het boek staat natuurlijk wie een man als Johan Cruijff was, waar hij opgroeide, wat zijn fluwelen revolutie was, en wanneer de club prijzen pakte. Maar Ajax is volgens Pot veel meer dan dat: "Bobby Haarms moet iedereen kennen, vooral de jonge supporters van nu, die hem niet hebben meegemaakt. Hij zegt iets over de club die Ajax is, de cultuur van deze club. Als je Bobby kent leer je een beetje beter begrijpen wat Ajax is."

De schrijver vindt dat zijn boek misschien wel verplichte kost moet zijn voor de spelers van nu. "Er schijnen op dit moment jeugdspelers bij Ajax rond te lopen die niet weten dat de club in het verleden de Europa Cup 1 vier keer heeft gewonnen. Dat is eigenlijk een gotspe."

Peter Bosz

Als het aan Pot ligt, krijgt ook trainer Peter Bosz, van origine geen Ajacied, het boek te lezen. "Hij is een curieus geval. Hij laat de ploeg toch behoorlijk typisch Ajax-voetbal spelen. Past dus goed bij de vereniging. Maar hij heeft misschien nog wel veel te leren over het verleden en dat kan hij in dit boek vinden."

Menno Pot maakt Ajax-boek
Menno Pot maakt Ajax-boek