De opnieuw opgelaaide brand in een woning aan de Barbusselaan in Zuidoost van vrijdagnacht is vermoedelijk ontstaan doordat de brandweer voorzichtig te werk is gegaan. Het huis werd namelijk na de eerste brand gezien als een plaats delict.

De brandweer rukte vrijdagavond rond 22.30 voor het eerst uit naar de Barbusselaan. In de woning werd een man aangetroffen. Hij is nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. De woning werd na het blussen overgedragen aan de politie voor sporenonderzoek.

Sporen intact

Rond middernacht moest de brandweer opnieuw naar de Barbusselaan, omdat het vuur oplaaide. "De brand was eerst uit. We hebben vervolgens het incident overgedragen aan de politie, de woning geventileerd en volledig gecontroleerd of daar nog warmtebronnen aanwezig waren. Dat was niet zo. Wij zijn toen ingerukt en een uur later kregen we een melding van dezelfde brand op dezelfde locatie. Die hebben we wederom moeten blussen. Helaas is hierdoor schade ontstaan aan de bovengelegen woningen", legt een brandweerwoordvoerder uit.

Hij vervolgt: "We hebben bij het blussen van de eerste brand wel voldoende rondgekeken. We konden toen twee dingen doen: of we lieten de sporen intact of we trokken de hele woning omver en onderzochten elke millimeter, dan hadden we dus niks meer kunnen onderzoeken."

De tweede brand zorgde er uiteindelijk voor dat drie woningen, die eerst gespaard bleven, nu onbewoonbaar zijn.

Duidelijkheid

Bij buurtbewoonster Niluka Tilstra zit de schrik er goed in: "Er was ook heel veel paniek, zeker bij het tweede stukje. Er waren kindjes in pyjama's op de armen van agenten. Mensen moesten snel het huis uit. De ramen en deuren moesten dicht. Je snapt gewoon niet waar zo'n tweede brand vandaan komt." 

Tilstra wil vooral duidelijkheid: "Zeker over de tweede brand. Hoe is die ontstaan? Is dat iemand die daar is geweest en nog een keer de brand heeft aangestoken? Of is het de brandweer die niet goed heeft geblust?"