Een meerderheid van de Amsterdammers wil een verbod op consumentenvuurwerk. Zij zien met de jaarwisseling liever een gemeentelijke vuurwerkshow, blijkt uit een enquête van AT5 onder 371 inwoners.

53 procent van de Amsterdammers is voor een verbod op consumentenvuurwerk. Een op de vijf Amsterdammers vindt dat alles moet worden toegestaan, 19 procent wil een uitbreiding van het aantal verbodsgebieden in de stad.

Een klein percentage van 5 procent wil dat er een volledig verbod komt op vuurwerk. De overige 4 procent heeft geen mening.

Net als de meeste Amsterdammers, zouden ook het Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgie (NVPC) en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) het liefst een gemeentelijke vuurwerkshow zien.

Zij reageren op de uitkomst van de enquête. De plastisch chirurgen (NPVC) zijn blij met de uitkomst van het onderzoek. Zij zien jaarlijks 'heel veel' ernstig letsel door vuurwerk en hopen dat het onderzoek 'bijdraagt aan een snelle besluitvorming wat betreft het verbieden van consumentenvuurwerk'.

Slagveld

Volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) ervaren steeds meer burgers overlast van consumentenvuurwerk. Oogarts Tjeerd de Faber ziet dat de mening over vuurwerk in de maatschappij 'begint te kantelen'. "Dit blijkt ook uit uw onderzoek", zegt hij.

Ook hij zou het liefst een professionele vuurwerkshow zien. "De jaarwisseling is een feestje en moet niet een slagveld worden. Helaas vallen er iedere jaarwisseling te veel slachtoffers waarvan de helft omstanders zijn die zelf geen vuurwerk afsteken."

De Faber voorspelt dit jaar tussen de twee- en driehonderd slachtoffers, waarvan er tien tot vijftien ogen blind zullen eindigen. "Dat kan niet de bedoeling van een feestje zijn."

Bekijk de video:

Meeste Amsterdammers voor verbod op vuurwerk
Meeste Amsterdammers voor verbod op vuurwerk