Het is dringen op de Amsterdamse huizenmarkt. Wat de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) betreft is het dan ook tijd voor drastische maatregelen. Almere een andere naam geven, bijvoorbeeld.

In gesprek met de Volkskrant somt NVM-voorzitter Ger Jaarsma een keur aan maatregelen op om de druk op Amsterdam te verlichten. Veel nieuwbouw bijvoorbeeld, "van zowel koopwoningen als middeldure huurhuizen", is een redelijk voor de hand liggende maatregel. Maar volgens Jaarsma is ook 'blikverruiming' nodig. 

"Vergelijk Amsterdam met Londen", stelt hij. 'Ook al woon je daar in een buitenwijk, je woont nog steeds in Londen. Als een plaats als Almere 'Amsterdam-Oost' zou heten, dan klinkt dat voor veel mensen meteen aantrekkelijker. En je krijgt op zo'n plek veel meer huis voor je geld. Al stijgen ook rondom Amsterdam de prijzen snel."

Een soort 'groot Amsterdam' dus. Iets wat de voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, Sven Heinen, ook wel ziet zitten. Al ziet hij dan liever wat meer aandacht voor infrastructuur. "Het zou bijvoorbeeld ongelofelijk stom zijn als de Noord/Zuid-lijn niet wordt doorgetrokken naar Purmerend", aldus Heinen.