De 61-jarige oud-medewerker van Leefbaar Amsterdam, Ger van der V., moet tien maanden de cel in. De rechtbank heeft hem veroordeeld voor valsheid in geschrifte en oplichting.

Dat meldt Het Parool. Van der V. krijgt naast de onvoorwaardelijke celstraf ook nog twee maanden voorwaardelijk. De straf valt fors lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Twee weken geleden vroeg de officier van justitie nog aan de rechtbank om de voormalig adviseur van de partij twee jaar celstraf te geven.

Valse facturen 

Van der V. verstuurde facturen voor werkzaamheden die hij nooit verrichte voor Leefbaar Amsterdam. In totaal ging het om 224.000 euro aan partijgeld. De rechtbank rekent het Van der V. extra aan dat hij zichzelf onterecht gemeenschapsgeld toe-eigende: "Hierdoor is het vertrouwen van de burger in de politiek in het geding gebracht."

Schandpaal

Voor aanvang van de rechtszaak twee weken geleden vertelde Henk Bakker junior dat hij gerechtigheid wilde. Bakker junior werd lange tijd verdacht van het achteroverdrukken van het geld. "Ik heb tien jaar lang aan de schandpaal gehangen, eigenlijk voor nothing", zei de oud-politicus. 

Bakker junior beweerde daarnaast ook nog dat Van der V. hem persoonlijk voor 40.000 euro had opgelicht. Daarvoor is te weinig bewijs, zo oordeelde de rechtbank.