Burgemeester Van der Laan heeft woensdag twee gebiedsverboden opgelegd aan jongeren die in de Banne rondhangen. Dat vertelde hij aan de gemeenteraad.

Politieke partijen hadden om opheldering aan de burgemeester gevraagd, naar aanleiding van de nieuwe situatie die door het cameratoezicht is ontstaan. De tientallen probleemjongeren zijn namelijk verplaatst naar een parkeerplaats bij een verzorgingshuis, waar geen camera hangt.

VVD-raadslid Dilan Yesilgoz sprak over "hele schokkende zaken", waar snel een einde aan moest komen. Ariëlla Verheul (D66) stelde dat veel meisjes en vrouwen nauwelijks nog over straat durfden en CDA'er Diederik Boomsma wil de dienstplicht voor criminele jongeren in te voeren, zoals het landelijke CDA al voorstelde. "De ontwikkelingen hier bevestigen ons in het idee dat Amsterdam hier een voortrekkende rol in moet spelen."

Rutger Groot Wassink vond dat zijn collega-raadsleden "veel te makkelijk grote woorden gebruiken". "Laten we oppassen voor een escalatie van stoerheid. Ik hoor woorden als gebiedsverboden, terreur, dienstplicht, straten terugveroveren, dat is niet waar het om gaat." 

SP-er Peter Kwint wilde cijfers over de jongeren van het stadsbestuur, "proportionaliteit van de maatregelen toetsen".

Rechter

Van der Laan reageerde: "Wat is er veranderd? Ik vind het zelf niet zo ingewikkeld. Ik ben er zelf geweest in juni, toen was cameratoezicht een te ver gaande maatregel. Ondanks het tijdsverloop is de overlast niet over en in de maand september is het opgelaaid. En er is iets bijgekomen, want voor de zomer was er ook intimidatie, maar de angst voor het Eduard Douwes Dekker--huis is mij te groot." 

Hij zei woensdag eigenhandig twee gebiedsverboden te hebben getekend. "We moeten die ook hardmaken bij rechter. Wat ik vanmiddag getekend heb, dat is voor de ergste jongeren, die ook nog zo'n verbod krijgen dat ze wel naar hun werk en naar school kunnen.'