Jan Paternotte, fractieleider van D66 in Amsterdam, wil naar Den Haag. Hij staat de komende Tweede Kamerverkiezingen hoog op de kieslijst van de partij.

Paternotte wordt vaak genoemd als opvolger van partijvoorman Alexander Pechtold. Hij leidde de afgelopen jaren de Amsterdamse fractie van de partij, maar zegt klaar te zijn voor een volgende stap. Paternotte laat aan AT5 weten het besluit begin september te hebben genomen.

"De verkiezingen komen er natuurlijk aan. Ik heb wel al eerder op de D66 Tweede Kamerlijst gestaan maar de vorige keer niet. Ik ben nu elf jaar actief in de raad. Heel vaak lopen we tegen dingen aan die ze in Den Haag kunnen veranderen en niet in de gemeente. Het is overigens nog niet zeker op welke plek ik kom, begin november wordt de kieslijst bekend gemaakt te staan en daarna kunnen de leden daarover stemmen."

Paternotte kijkt met een goed gevoel terug op zijn periode in Amsterdam. Hij is het meest trots op zijn werk om het onderwijs te verbeteren. 'Daar hebben we keihard aan gewerkt. We hebben 150 miljoen euro daarvoor veilig gesteld. Bijna elke Amsterdamse school heeft nu een conciërge en een vakdocent gym. Veel leraren zijn bezig met bijscholing en cursussen.'

De fractieleider vindt het jammer dat hij in de toekomst verder van zijn werk woont. 'Als er iets is of speelt in de stad, dan kun je altijd zeggen, ik kom eraan gefietst en ben je er zo. Dat gaat in Den Haag lastiger worden.'

"De verschillen zijn daar veel groter tussen de partijen. In de Amsterdamse raad heb je geen PVV, in Den Haag wel."