We wisten het eigenlijk allemaal al, maar nu heeft ook De Nedelandsche Bank toegegeven: het gaat zo hard met de verkoop van huizen in de stad, dat de markt oververhit is.

In een dinsdag gepresenteerd rapport wijst de centrale bank erop dat de huizenprijzen in de stad alweer hoger liggen dan voor de crisis.

Sinds het herstel van de markt begin 2013 zijn huizen in de stad bijna een kwart duurder geworden. Tijdens de crisis ging zo'n 17 procent aan waarde verloren.

De helft van de huizen die worden verkocht, staat minder dan drie maanden te koop. Daarbij verwisselen veel huizen van eigenaar na flinke overbiedingen.

Risico's 

Oververhitting kan erop wijzen dat er te hoge prijzen worden betaald, waardoor kopers grote risico's lopen als de markt weer inzakt. Makelaars in de stad waarschuwen al langer voor oververhitting.

In de rest van Nederland stijgen de huizenprijzen veel minder sterk. Prijzen liggen nu gemiddeld tien procent hoger dat het dieptepunt van ruim drie jaar geleden, maar nog wel onder de prijzen van 2008.

Lees ook: Blind overbieden en bezichtigen met z'n dertigen; kun je nog wel een huis kopen in de stad?