Grote delen van de binnenstad zijn vanaf begin volgend jaar verboden terrein voor bierfietsen en andere groepsfietsen.

Dit schrijft burgemeester Van der Laan maandag in een brief aan de gemeenteraad. Het verbod geldt voor delen van de stad waar nu de meeste overlastmeldingen worden gedaan (de Haarlemmerbuurt en de grachtengordel-West) en gebieden waarvan het 'zeer aannemelijk is dat de verkeershinder en overlast daar naar zal verplaatsen' (het stationsgebied, de Jordaan, de Wallen, de uitgaanspleinen en het oostelijk deel van de oude binnenstad).

Lees ook: Ook West zit niet op bierfiets te wachten: maar is verbieden wel mogelijk?

Het verbod geldt voorlopig alléén voor deze delen van stadsdeel Centrum. Ook stadsdeel Zuid heeft gevraagd om twee gebieden aan te wijzen als verbodsgebied (het Vondelpark en de noordkant van De Pijp) en ook West wil de bierfiets graag verbannen. Volgens Van der Laan is het echter te vroeg om de bierfiets ook al buiten het Centrum te verbieden.

Lees ook: 'Bierfiets per 2017 verboden in binnenstad'

'Buiten het centrumgebied is er op dit moment ook nog geen sprake van overlast of verkeershinder door bierfietsen. Daarom is het voorbarig om nu al andere gebieden dan de binnenstad aan te wijzen als verbodsgebied,' aldus Van der Laan.