In 2014 won ze het Roze Lieverdje voor haar strijd voor de lesbienne-, homo-, biseksueel- en transgender-emancipatie in de stad. Maar afgelopen weekend werd de bekende Amsterdamse drag queen Lady Galore samen met twee andere queens aangevallen in Maastricht.

Lady Galore was afgereisd naar Limburg om daar op te treden tijdens Café Rosé in het Maastrichtse gebouw van COC-Limburg.

Toen Galore samen met twee andere drag queens na een rondje barhoppen, weer terug wilden gaan naar het COC, kwamen ze een groep jongeren tegen. "Het was een groep van rond de twaalf jongens. Toen wij voorbij kwamen werd één van mijn vrienden bespuugd."

Ook werd de groep uitgescholden. "Dat pikte ik niet", vertelt Lady Galore aan AT5. Ze liep op de groep af en ging verhaal halen.

Geduw

Maar toen begon het geduw en getrek, vertelt ze. "Wij hebben ook teruggeduwd want we laten niet over ons heen lopen. Maar één van ons werd vervolgens gestompt." Twee agenten te fiets kwamen aangereden en gingen meteen met hun rug naar de groep jongeren staan, vertelt Lady Galore. "Hij zei alleen maar 'weg jij' tegen mij. Terwijl die groep bleef roepen "blijf van me af anders krijg ik aids". Maar daar werd gewoon niets mee gedaan."

Galore zegt 'geschokt en heel erg teleurgesteld' te zijn, vooral om de reactie van de betreffende agent. Maandag heeft het drietal contact gehad met Roze in Blauw, een team van de politie dat de belangen van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders behartigd. "Die hebben aangegeven dat we een klacht tegen de agent moeten indienen."

Kamervragen

Inmiddels heeft ook politiek Den Haag lucht gekregen van de zaak. Kamerlid Ahmed Marcouch gaat vragen stellen aan de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur. De politie Limburg heeft nog niet gereageerd op het incident.