De laatste weken komen er veel meldingen binnen van gevaarlijke situaties op fietspaden door losliggende of opstaande tegels. Oorzaak is het warme en vooral droge weer van de afgelopen weken. In Oost is een team van de gemeente nu druk bezig de problemen te verhelpen, maar dat gebeurt nog niet overal in de stad.

Op het fietspad langs het Buikslotermeerplein in Noord is de situatie dusdanig slecht dat een buurtbewoner aan de bel heeft getrokken bij de gemeente. "We reden heel rustig, ik met mijn vriendin achterop, toen sloeg een van de losliggende tegels omhoog onder de brommer en tegen m'n uitlaat. We gingen bijna over de kop."

Op de Mauritskade in Oost zijn stratenmakers bezig om de loszittende tegels te vervangen. Meer dan gemiddeld ontstaan er de laatste tijd gevaarlijke situaties op veel fietspaden.

"Dit is iets wat we wel vaker zien als het langer droog is geweest. Boomwortels trekken vocht uit de grond, die ondergrond waar die tegels op liggen wordt keihard. Als je er dan met een fiets of scooter overheen rijdt, dan gaan die tegels klapperen. Dan wil er nog wel eens een tegel uit zijn verband springen en dat zie je op dit moment", aldus stratenmaker Henk de Roos.

In Oost zijn alle meldingen verzameld en gaan stratenmakers het stadsdeel in. "We vervangen de dunne tegels met dikkere tegels. Die dikke tegels blijven sowieso wat beter liggen, maar het voornaamste is dat ze veel zwaarder zijn waardoor ze niet omhoog komen als er een scooter eroverheen rijdt."

Bekijk video: