Van der Laan: 'Gebieds- en samenscholingsverboden in de Banne'

Burgemeester van der Laan kondigt aan dat er stevig wordt opgetreden tegen overlastgevende jongeren in de Banne in Noord. Volgens hem is de situatie daar zelfs erger geworden. 

Van der Laan zei vrijdag op AT5 dat er binnenkort gebieds- en samenscholingsverboden komen voor jongeren die zich misdragen.

Na de overlast van afgelopen zomer werd er cameratoezicht ingevoerd in het gebied rondom de Klipperstraat. Deze week bleek dat de groep jongeren zich verplaatste naar het gebied rondom verzorgingshuis Eduard Douwes Dekker. De groep van zo'n 30 jongeren hangt daar nu elke avond bij het parkeerterrein. Personeel en bezoekers wordt door het tehuis zelfs geadviseerd elders te parkeren.

Volgens de burgemeester is de overlast sinds afgelopen zomer verergerd: "We zijn verder afgegleden. De mensen die daar ellende van ondervinden worden nu zodanig geïntimideerd dat ze er niet meer op camera over durven te praten. Ik ben net gebeld door de stadsdeelvoorzitter over een ernstig geval van mensen die ook geen aangifte durven te doen. Dan ben je ver onder de grens gezakt."

De groep bestaat uit verschillende soorten jongeren: "Je hebt tussen aanhalingstekens, de gewone overlastgever. Maar je hebt ook zware criminelen er tussen zitten. Die interactie in de groep is een van de problemen waar het hier over gaat. Het is niet zo dat je met een draai om de oren die hele groep weer in het gareel krijgt."

Samenscholingsverbod

Maandag komt de driehoek (hoofdcommissaris, hoofdofficier van justitie en burgemeester) bij elkaar om hierover te praten. Nu al is duidelijk dat er flink wordt ingegrepen: "Die gasten zullen snel genoeg merken wat er gebeurt. We komen met gebiedsverboden en samenscholingsverboden. Bovenop wat er nu gebeurt. Maar ook nog veel meer", kondigde de burgemeester aan. Volgens hem is de groep goed in beeld en komen sommige in aanmerking voor een gebiedsverbod: "Daar zijn dossiers voor in de maak. En ik heb begrepen dat dit voor een paar mensen al panklaar ligt."

Van der Laan zei dat ook stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum bij hem aan de bel heeft getrokken: "De stadsdeelvoorzitter, en dat vind ik ontzettend goed van haar, heeft tegen mij gezegd; 'het loopt nu echt over de voeten, help!" 

Verzorgingstehuis

De problematiek spitst zich nu vooral toe rondom het verzorgingstehuis. Die locatie lijkt dan ook als eerste aan de beurt voor een samenscholingsverbod: "Dat is een gebied waar ze zoveel overlast hebben en ze natuurlijk ook zo kwetsbaar zijn met alle bejaarden. Dat leent zich voor een samenscholingsverbod. Hangen van jongeren kan onder sommige omstandigheden best wel, maar sowieso nu niet hier."

Tip de redactie