De verkeerslichten op het Alexanderplein in Amsterdam blijven tot november uit staan. Om de doorstroming te verbeteren werden bij wijze van proef de stoplichten al uitgezet, en blijkbaar met succes. 

Volgens de gemeente is het aantal verkeersconflicten nauwelijks hoger dan wanneer de stoplichten aan staan. Toch vindt verkeerspsycholoog Jos Vrieling het een slecht idee.

"De fietsers hoeven wat minder te wachten op de verkeerslichten, maar er doen zich ook wel veel bijna-ongelukken voor. We zagen net zelfs een incident gebeuren", zo stelt Vrieling. "Waar je hier vooral mee te maken hebt is subjectieve verkeersveiligheid. Hoe zit het met die beleving van de verkeersveiligheid."

Lees ook: Gemeente zet stoplichten voor fietsers uit

Iedereen neemt voorrang

Volgens Vrieling kijken verkeersdeelnemers op het plein juist minder goed uit, omdat iedereen voorrang lijkt te nemen. Het systeem werkt hier volgens hem minder goed dan bij bijvoorbeeld een Shared Space, omdat het op het plein alle verkeerstekens aanwezig zijn. Hij pleit er dan ook voor om de stoplichten weer aan te zetten.

Vooralsnog lijken de meningen onder fietsers verdeeld te zijn als het gaat om het uitzetten van de verkeerslichten. "Dit is wat mij betreft een heel goede beslissing." Een ander: "Op zich denk ik wel dat het goed werkt. Ik moet wel een kanttekening maken voor mijn kinderen, want die fietsen hier ook altijd langs. Ik weet niet of zij hiermee om zouden kunnen gaan." "Ik vind het geen goede zaak, het creëert een onveilige situatie", aldus een ander.

Video: Minder veiligheid zonder verkeerslichten