Grote blijdschap in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Vandaag werd bekendgemaakt dat twee in 2002 gestolen schilderijen in Italië zijn teruggevonden.

De werken, Zeegezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen werden in 2002 uit het museum gestolen. Nu, veertien jaar later, zijn ze dus weer boven water. En ook nog eens in relatief goede staat. 

"We zijn euforisch", verwoordt zakelijk directeur Adriaan Dönszelmann de vreugde bij het museum. "Wij durfden inmiddels niet meer te geloven dat die werken ooit weer terug zouden komen." (...) "Je hoort natuurlijk wel eens verhalen over kunst die ontvreemd is waar de gekste dingen mee gebeuren. Dus dit was voor ons wel een beetje het schrikbeeld, dat ze nooit meer terug zouden te vinden zouden zijn."

Beveiliging

Dönszelmann betwijfelt of er vandaag de dag nog zo'n kunstroof plaats zou kunnen vinden in zijn museum. "Destijds was de beveiliging absoluut goed op orde. Maar die hebben we nog wel veel verder aangescherpt. Dus zo'n praktijk zou absoluut niet meer mogelijk zijn."

Wanneer de schilderijen weer naar Amsterdam worden gebracht is niet bekend. Ze zijn in ieder geval nog nodig voor de rechtszaak tegen de Italianen die de werken jarenlang verstopten.

'We durfden niet meer te geloven dat de schilderijen ooit terug zouden komen'
'We durfden niet meer te geloven dat de schilderijen ooit terug zouden komen'