Buschauffeurs blij met cashloos betalen

Vanaf donderdag kan je in de bussen van lijn 33 in Noord een kaartje kopen met je pinpas.

Sinds begin dit jaar kampt het GVB met meerdere overvallen op buschauffeurs, en dat gebeurt met name in Noord. Met cahsloos betalen hoopt het vervoersbedrijf deze reeks gewelddadige overvallen een halt toe te roepen.

Buschauffeur Ronald Goos is heel tevreden over de komst van de pinautomaten. "We zijn zo blij met dat cashloos betalen. Die overvallen hebben gewoon heel veel impact."

"Als ik in die huisjes zit met de chauffeurs dan zeggen we: we rijden 's avonds ergens naar toe en daar staat dan iemand die wij verdacht vinden, dan voel je je toch onzeker. Maar je moet toch stoppen want je bent een bus en je wilt toch iedereen vervoeren. Dat gaan we toch een stuk minder krijgen omdat je gewoon geen cash geld meer op de bus hebt."

Video: Eerste buslijn met pin in Amsterdam

Toeristen

Het vervoersbedrijf streeft er naar om contant betalen in het OV in de toekomst helemaal af te schaffen. Om er voor te zorgen dat het nieuwe pingemak niet leidt tot een toename van de kaartverkoop in de bus, is het alleen mogelijk om een duurdere 1-uurs of nachtbuskaart te kopen.

Eric Bosman van het GVB: "Voorlopig kan er nog met cash betaald worden in de bus, maar dat hebben we natuurlijk liever niet. We zetten flink in op de verkoop van kaartjes bijvoorbeeld in hotels en ook op Schiphol, zodat toeristen die vaak nog contant betalen van te voren al een kaartje hebben."

De bedoeling is dat eind volgend jaar alle 200 bussen en 200 trams zijn uitgerust met een pinautomaat. Tot die tijd blijft het mogelijk om ook met cash een kaartje te kopen.

Tip de redactie