Hangjongeren in de Banne weten zelf niks van overlast

De jongeren die voor veel overlast zorgen in De Banne in Noord, zeggen zelf van niets te weten. "Niemand komt naar ons toe om te klagen", aldus één van de jongeren.

De groep jongeren hing eerst rond de Klipperstraat, heeft zich verplaatst en zorgt nu voor overlast rond de Schoenerstraat. Bij het verpleeghuis Eduard Douwes Dekker durven bewoners niet meer alleen de straat op nu de jongeren daar hangen.

De jongeren waren zich van geen kwaad bewust. 'Wij hebben via de media ook gehoord dat we overlast veroorzaken. Niemand komt naar ons toe om te klagen, de politie komt hier ook nooit naar toe. Dus wij weten van niets. Er zijn meerdere groepen jongens hier, wij weten niet wie voor overlast zorgt." 

"Wij zijn juist hierheen gekomen, achter het Eduard Douwes Dekkers-huis in het park zodat we mensen minder last van ons hebben."  Een ander: "Ja, wij gooien met stenen, wij doen al die dingen, en dan?"

Meer maatwerk

PvdA-raadslid Soufyan Mbarki bezocht kort na het zomerreces ook De Banne en pleit voor meer maatwerk in de aanpak van de groep. "Ik ben er ook geweest, en ik heb die signalen ook van de jongeren gehoord. Enerzijds ja, er zijn problemen, anderzijds zeggen ze: het valt ook wel weer mee. Maar wat ze allemaal aangeven: er wordt bijna geen contact met ons gemaakt."

Volgens Mbarki is de groep heel divers. "Wat mij opvalt is dat ze niet allemaal crimineel zijn. Het zijn gewoon irritante gasten die de wijk terroriseren. Een deel daarvan is crimineel, een aantal daarvan staat op de top 600. Maar ik denk dat het grootste deel jongens zijn uit de wijk die zich vervelen, en die heel irritant worden. En dat moet je op gegeven moment hard aanpakken."

Tip de redactie