Gemeente wil leegstand in Amsterdam harder aanpakken

Wie in Amsterdam zijn woning zonder reden langer dan zes maanden leeg laat staan, riskeert een boete van 2500 euro.

De gemeente wil de leegstand van woningen in de stad harder aanpakken. Tot nu toe werd vooral de leegstand van kantoren bestreden, maar gezien de druk op de woningmarkt, wordt dat uitgebreid naar woonhuizen.

Woningeigenaren moeten, als de nieuwe regels van kracht worden, bij de gemeente melden als hun pand langer dan zes maanden leeg staat. Gebeurt dit niet, dan volgt er eerst een gesprek. Als er geen goede reden voor de leegstand wordt gegeven, kan er een boete worden opgelegd.

Voor particuliere eigenaren is die boete 2500 euro, voor professionele verhuurders vijfduizend euro. In het uiterste geval kan de woning worden toegewezen aan iemand anders.

Wethouder Ivens waarschuwt wel dat de Leegstandswet "complex en ingewikkeld" is. Hij hoopt dan ook dat de landelijke regels veranderd worden zodat de bestrijding van leegstand gemakkelijker te bestrijden is. In november beslist de gemeenteraad over de nieuwe regels. De verordening kan als het goed gaat op 1 november dit jaar al in werking treden.

Tip de redactie