Prostituées lanceren eigen bordeel 'My Red Light'

Met 'My Red Light' krijgt Amsterdam zijn eerste, door prostituées zelf gerunde, bordeel. Het initiatief werd donderdagochtend gelanceerd.

Een bordeel zonder pooiers. Dat is simpel gezegd de inzet van My Red Light. De afgelopen jaren heeft het stadsbestuur geprobeerd de prostitutiebranche schoner en veiliger te maken, en gaandeweg ontstond de wens om sekswerkers meer zelfstandigheid te bieden.

Onder de naam 'Eigen Raam' onderzocht de gemeente of het mogelijk was een coöperatie of een andere samenwerkingsvorm te realiseren, waar sekswerkers gezamenlijk een pand beheren en hun eigen bedrijfsvoering, prijzen en werkomstandigheden regelen.

In de volksmond werd dit al snel het gemeentebordeel genoemd, maar het stadsbestuur zette alles op alles om niet zelf eigenaar van het bordeel te hoeven worden. En dat is gelukt. Er werden geldschieters gevonden, waaronder de Rabobank. 

Plannen

My Red Light zal zich vestigen in vier panden op de Wallen, namelijk Oudezijds Achterburgwal 17, 19 en 27 en Boomsteeg 1. In totaal zullen er veertien ramen zijn, en 26 werkplekken. De panden worden op dit moment opgeknapt. De verwachting is dat dit in maart 2017 gereed is.

Daarna zal de stichting nog ongeveer zes weken nodig hebben om de panden in te richten en gereed te maken voor gebruik. My Red Light hoopt op 1 mei volgend jaar open te kunnen gaan. 

Burgemeester Van der Laan heeft zich persoonlijk ingezet voor de realisering van dit project. "Het is niet alleen het oudste beroep ter wereld, het zou zo langzamerhand ook het normaalste beroep ter wereld moeten zijn", zei hij tijdens de presentatie.

Tip de redactie