Overlast jeugdbende de Banne verplaatst zich door cameratoezicht

Het is nog steeds zeer onrustig in de Banne in Noord. De grote groep hangjongeren heeft zich vanwege het cameratoezicht verplaatst.

Het gaat om dezelfde groep die al maanden voor problemen zorgt in de buurt. Drie van de jongeren zouden zelfs tot de top zeshonderd behoren. Eerst stonden ze vooral rondom de Klipperstraat, maar beveiligingscamera's zorgden ervoor dat ze daar uiteindelijk vertrokken, zo zeggen omwonenden.

"In het verleden is het heel erg geweest. Tijdens zomernachten stond het hier helemaal vol. Heel veel geluidsoverlast. Sinds de camera er hangt hebben we geen last meer", zegt een buurtbewoner. 

De groep van zo'n dertig jongeren hangt nu elke avond bij het parkeerterrein van verpleeghuis Evean Eduard Douwes Dekker. Personeel en bezoekers wordt geadviseerd elders te parkeren. "Je auto ergens anders parkeren kan niet altijd. We hebben een brief gekregen waarin staat dat we met zijn tweeën naar onze auto moeten gaan", vertelt iemand anoniem.

Brandbom

Buurtbewoners zijn bang hun verhaal op camera te vertellen. De groep jongeren gebruikt geweld en intimidatie. Er zijn ramen ingegooid en een buurtbewoner verhuisde afgelopen zomer nadat zijn huis met een brandbom werd bekogeld.

"Zoiets van een brandbom heeft zich niet herhaald gelukkig. Wij spreken met mensen in de buurt en die hebben last van de groep", zegt een woordvoerder van de politie.

Rust

De politie kan niet beloven dat de rust wederkeert in de Banne. "Mensen moeten vooral melding maken als er iets gebeurt. Dan kunnen we ook direct optreden", besluit een woordvoerder. 

Volgens de gemeente zijn de problemen hardnekkig: "We weten uit ervaring dat dit soort overlast niet vanzelf weggaat, daarom zitten we er met alle partijen bovenop. Naast de maatregelen die we de afgelopen tijd al hebben getroffen, blijven we werken aan verdere gerichte maatregelen om dit aan te pakken."

Tip de redactie