2100 Luik-fans met verplichte combiregeling naar Amsterdam

De wedstrijd Ajax-Standard Luik is door de gemeente ingeschaald als een risicowedstrijd in de hoogste categorie en daarom worden extra agenten ingezet. 

Donderdagavond spelen de clubs de tweede groepswedstrijd in de poulefase van de Europa League. Een primeur is dat de Luik-fans verplicht met de bus naar Amsterdam moeten. Voor het eerst is deze combiregeling van toepassing bij een Europese wedstrijd van Ajax.

Twee jaar geleden liep het compleet uit de hand toen de Belgische ploeg in Rotterdam tegen Feyenoord speelde. Voor en na de wedstrijd was het zeer onrustig en in de De Kuip waren er rellen. Op de tribunes klommen tientallen aanhangers van Luik over hekken om met aanhangers van de tegenpartij op de vuist te gaan.

Het lukte de stewards om de orde te bewaren, waarop de ME moest worden ingezet. Na de wedstrijd bekogelden Luik-fans de politie en moesten er charges worden uitgevoerd. Er werden 28 supporters opgepakt.

Verplicht

Om dit soort rellen te voorkomen is de politie extra alert. Voor het eerst is er in Europees verband een verplichte combi-regeling voor de Belgische fans. Normaal gesproken vrij lastig voor clubs uit het buitenland, maar vanuit Luik is het 2,5 uur (239 km) rijden naar Amsterdam.

Er worden bussen ingezet. De gemeente laat weten dat er in ieder geval 2100 Belgen een kaartje hebben gekocht. Zonder het combi-regeling-ticket komen de fans de Arena niet in. Toch bestaat de mogelijkheid dat er fans op de bonnefooi naar Amsterdam komen. En mede daarom wordt er meer politie ingezet.

Verleden

Bij eerdere Europese wedstrijden heeft de burgemeester weleens een noodverordening afgekondigd om de politie extra bevoegdheden te geven. Dat is door de verplichte combiregeling vooralsnog niet nodig. Reden voor horecaondernemer Won Yip, eigenaar van een aantal cafes in het centrum, om geen extra maatregelen te nemen. "Ik hou het advies van de gemeente aan", aldus Yip.

De wedstrijd Ajax-Standard Luik begint om 19.00 uur.

Tip de redactie