Snijden of helemaal korten op subsidies voor de schuldhulpverlening zal dramatische gevolgen hebben voor Amsterdammers met financiële problemen. Dit zeggen professionals uit de praktijk. Door de extra bezuinigingen die de stadsdelen de komende jaren door moeten voeren staat vooral de schuldhulpverlening in Oost en West op de tocht.

Roelien Benjamins en Anja Naujoks werken met mensen die financieel diep in de problemen zitten. De gevallen die zij dagelijks voor zich krijgen zijn vaak schrijnend. "Geen eten kunnen kopen, zeker je rekeningen niet kunnen betalen. Op het moment dat het geld binnen komt is het eigenlijk al weg, omdat er een grote stapel rekeningen ligt", zegt Benjamins, wijkprofessional in de Indische Buurt.

Schuldhulpverlener Naujoks: "Iemand die op bijstandsniveau leeft met drie kleine kinderen en van 75 euro per week alles moet doen, en dat is niet veel geld."

'Veranderingen nodig'

Beide hulpverleners krijgen vaak mensen over de vloer die bij reguliere schuldhulpverlening niet geholpen kunnen worden, vaak omdat zij door de situatie niet genoeg schulden kunnen aflossen. "Ik denk zeker dat daar verandering en verbeteringen te maken zijn. Je gaat naar schuldhulpverlening toe omdat je hulp nodig hebt. Het heet niet schuldhulpverlening mogelijke aflossingscapaciteit", vindt Benjamins.

Ook Naujoks ziet verbeterpunten: "Als mensen drie jaar lang bij een instantie lopen en daarna horen, we kunnen niks voor je doen, en dan met dossier en al buiten staan, dan is dat erg triest."

'Meer mensen op straat'

Het systeem, dat volgens beide vrouwen nu al niet goed functioneert, moet het dus het komende jaar wellicht al met minder subsidie doen. De jaren daarna wordt dat volgens de huidige plannen alleen maar minder. Volgens Naujoks zullen meer mensen op straat komen te staan in Amsterdam: "De gemeente heeft ontzettend veel dossiers die ze niet aankunnen. Als je dan ook nog eens bezuinigd, dan wordt dat erger. Deurwaarders wachten niet, gas- water- en lichtafsluitingen ook niet."

Benjamins is ook bang voor een toenemend aantal mensen in de problemen: "De groep wordt steeds groter en het zijn niet alleen de zielige gevallen. Ook je buren gaan eerder naar bed zodat ze geen verwarming en licht hoeven aan te zetten."

Bekijk video: