Het moet altijd mogelijk blijven om contant te betalen in het Amsterdamse openbaar vervoer. Dat vindt jurist Pieter Vleeming. Daarom spant hij een kort geding aan tegen het GVB.

De jurist is bang dat daklozen, maar vooral toeristen straks de dupe worden van de maatregel, omdat zij volgens hem vooral met contant geld betalen. "Ik reis regelmatig met lijn 69, van Sloterdijk naar Schiphol en daar betalen mensen allemaal met contant geld. Die mensen kun je gewoon niet leren om in een winkel een anonieme kaart te halen", zegt Vleeming.

Het argument van het GVB dat de veiligheid zou verbeteren, wanneer er geen cash meer in omloop is, beaamt Vleeming. Toch ziet hij een andere oplossing: "Het is zo dat je ook beveiligingsmensen van Service en Veiligheid op de lijnen kunt zetten die het meest worden overvallen." In de ogen van de jurist is de aanschaf van een tijdelijke OV-kaart te lastig.

Vleeming dient het kort geding deze week in bij de bestuursrechter in Amsterdam. Hij denkt sterke argumenten te hebben en hoopt over zes weken het vonnis te horen. Het GVB laat aan AT5 weten pas van cash af te stappen als het pinnen in de bussen naar behoren werkt. Donderdag wordt de eerste pinautomaat in gebruik genomen door burgemeester Van der Laan.

Bekijk video: