De 44 meter hoge woontoren die bij het Westerpark moet verrijzen, houdt de gemoederen bezig in de buurt. De petitie tegen de bouw van de toren op het voormalige terrein van ING is al 1.200 keer ondertekend.

"We willen zoveel mogelijk mensen in Amsterdam oproepen, als we dit weggeven, dan kafelt dat Westerpark af", stelt buurtbewoner Robin Hunia.

Maar daar is projectontwikkelaar Floris Roord het totaal niet mee eens. "Op dit moment is het een parkeerplaats die geen onderdeel uitmaakt van het park. Juist door het een functie te geven, creëer je de mogelijkheid het op te knappen en beter te maken."

De hoogte van de toren is wel teruggebracht van twintig naar veertien verdiepingen. Het argument van de bewoners dat de entree van het Westerpark door een woontoren verpest wordt, wuift de projectontwikkelaar weg. "Wij laten straks tussen het bestaande en het nieuwe gebouw 41 meter ruimte en dat moet meer dan voldoende ruimte om een entree naar het park toe in de toekomst te voorzien."

Horecaplein

"Maar die veertig meter zal worden gebruikt door alle bewoners die er komen wonen. En alle bedrijven en horeca die de ontwikkelaar daar wil gaan neerzetten", sputtert buurtbewoner Erik tegen.

"Dat wordt geen entree van een park, dat wordt gewoon een horecaplein!" Voorlopig gaat de woontoren er gewoon te komen. De bouw staat gepland voor 2018 en in 2019 zou hij klaar moeten zijn.