Wethouder Udo Kock, die behalve over de gemeentelijke financiën ook over het Amsterdamse water gaat, wil dat er een 'blauwe loper' ontstaat langs de Amstel.

Om dit wandel- en fietspad langs de rivier mogelijk te maken, wil hij dat er veel minder woonboten het zicht op de rivier ontnemen. De gemeente gaat daarover in gesprek met woonbooteigenaren zegt hij vanavond in Park Politiek.

Genieten

Kock vindt dat Amsterdammers op dit moment te weinig kunnen genieten van de rivier die de stad zijn naam gaf en wil dat veranderen. "Ik hoop echt dat op termijn de Amstel opener wordt, gebruikersvriendelijker, dat gewoon meer Amsterdammers van die rivier kunnen genieten. Het is een van de mooiste plekken van Amsterdam."

Boulevard

Daarom zou er een speciale boulevard langs de rivier moeten worden aangelegd. "Eigenlijk zou je een blauwe loper moeten hebben waarbij de Amstel, met name aan de Weesperzijde, een prachtig flaneergebied wordt. Met fietspaden, een park en voetgangersgebieden. Met zicht op de Amstel, dat zou heel mooi zijn."

Het verplaatsen van alle woonboten zal niet zomaar lukken, weet ook wethouder Kock. "Dat is op korte termijn niet mogelijk. Die woonboten liggen daar fantastisch, dat is die mensen ook gegund. Maar er komen wat plekken vrij in de Houthavens, we gaan kijken of we in overleg kunnen treden met die woonbootbewoners aan de Amstel. Of een aantal van hen zou willen verhuizen. Dan komt er wat ruimte vrij aan de Amstel en als je dan wat herschikt, kun je een aantal plekken openmaken."

Gesprek

Volgens de wethouder is de Houthavens een prachtige ligplek voor woonboten. Een paar jaar geleden werd echter duidelijk dat een soortgelijke ambitie bij de Nieuwe Vaart, waar het stadsdeelbestuur een 'Eilandenboulevard' wilde realiseren, op grote weerstand van de woonbootbewoners stuitte.

Toch hoopt Kock een eind te kunnen komen. "Je kunt mensen niet verplichten om te verhuizen. Maar je kunt wel in overleg gaan met mensen en vragen of ze van een andere plek gebruik zouden willen maken."

Kock houdt goede hoop dat de blauwe loper er ooit komt. "Verandering is altijd lastig. Maar als je van te voren al zegt, het gaat niet lukken, dan ga je het nooit proberen en dan lukt het zeker niet. Er komen wat plekken vrij, we gaan gewoon in gesprek met bewoners."