Het Centraal Station in Amsterdam gaat opnieuw jarenlang op de schop. De werkzaamheden zijn nodig omdat er de komende jaren tienduizenden extra reizigers worden verwacht.

De vorige intensieve verbouwing werd ongeveer een jaar geleden afgerond. In 2020 gaat het werk beginnen.

Onder meer de middelste sporen verdwijnen, zodat de twee sporen daarnaast dichter bij elkaar komen en de perrons aan beide kanten iets groter kunnen worden.

Oosttunnel

Ook de Oosttunnel en de roltrappen worden onder handen genomen. De reden hiervoor is dat er nu ongeveer 180.000 treinreizigers per dag zijn, maar verwacht wordt dat het er de komende jaren veel meer worden. 

"En dat zijn alleen de treinreizigers, want er gebruiken ook nog heel veel mensen het station om van de IJkant naar de andere kant te komen of andersom. En wij verwachten zeker dat dat met 20.000 of 30.000 groeit. En misschien nog wel meer", zegt Ankie Hectors, projectmanager van ProRail.

Nooit klaar met bouwen

"Eigenlijk ben je op dit soort plekken nooit klaar met bouwen. Alleen al vanuit het onderhoud moeten we een paar grote dingen af en toe aanpakken. Je kan altijd maar in stapjes bouwen, omdat de winkel open moet blijven tijdens de verbouwing, Dus ik kan me goed voorstellen dat mensen denken: zijn we nooit klaar? Helaas blijft het nog wel even zo."